>

   
18.01.2024

Адміністрація Центрального району Миколаївської міської ради продовжує ділитися інформацією щодо запобігання насильству.

Боротьба з насильством – це великий виклик. Та долати його допомагають навіть маленькі кроки.

 

ЯК РЕАГУВАТИ НА ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО, ЯКЩО ВИ СТАЛИ ЙОГО СВІДКОМ!

Якщо ви стали свідком домашнього насильства, перш ніж втручатись у конфлікт, запитайте себе, чи це безпечно. Якщо ситуація небезпечна і гостра, не втручайтесь безпосередньо – зателефонуйте до поліції. Єдине ефективне втручання свідка – це мирне втручання.

Якщо ж ви вирішили, що ситуація вимагає втручання, і не розцінюєте її як небезпечну для свого життя, то спробуйте дотримуватись таких рекомендацій.

Відверніть увагу

Відволікання – це непрямий і неконфліктний спосіб втручання, і він може запобігти загостренню небезпечної ситуації.

Делегуйте

Наприклад, якщо у компанії друзів ви бачите незнайому вам пару. Поведінка яких викликає занепокоєння, пам’ятайте, що, наприклад хтось інший у кімнаті може їх знати.

Обережний прямий контакт

При безпосередньому контакті ви підходите до постраждалої особи або кривдника і втручаєтесь. Проблема прямого звернення до кривдника полягає в тому, що він\вона може напасти на вас, і пізніше вилити гнів на свого партнера.

 

ОЗНАКИ, ЯКІ МОЖУТЬ ВКАЗАТИ ВАМ НА ТЕ, ЩО ЛЮДИНА ЗАЗНАЄ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА!

·     Систематичні сінці, порізи, травми, які людина приховує або розповідає, як отримала їх у побуті.

·     Ізоляція людини від друзів і рідних.

·     Депресія, тривожність, розлади сну.

·     Різка зміна поведінки.

·     Втрата інтересу до справ, які раніше приносили задоволення.

·     Наявність однієї з ознак не свідчить напевне, що людина в небезпеці, проте дві і більше ознаки є тривожним дзвіночком.

 

КОНТАКТИ ДОПОМОГИ:

·     102 Національна поліція України

·     15 47 Урядова гаряча лінія з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Цілодобово, безкоштовно.

·     116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного) Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильств. Цілодобово, анонімно, безкоштовно.